Weer

Volgens mij bouwt iedere programmeur ‘in opleiding’ wel een keer een calendar-widget of weer-app. Ik ook! Er waren een aantal dingen die ik graag een keer uit wilde proberen en deze web-app bood me de gelegenheid dat te doen.

De doelen:

De hoop is dat dit kleine ‘speeltuintje’ ook in de toekomst de ruimte bied om nieuwe vaardigheden uit te proberen.

Geanimeerde SVG’s

Ik las de laatste tijd veel over SVG’s. Over hoe ze vanwege hun bestandsformaat ideaal zijn voor gebruik in websites en hoe je er dankzij de open structuur veel leuke dingen mee kunt doen. Door middel van inline SVG’s en de nodige css animaties biedt het wolkje met schattige regendrupjes enige troost als je zit te wachten tot het droog wordt… Het mooie van deze SVG’s is dat het vectoren zijn en dat ze dus voor alle beeldformaten geschikt zijn. Dank aan Noah Blon voor de prachtige icon set.

Parseren xml feed

Data uit een json of xml feed halen en manipuleren is helemaal niet moeilijk; het is gewoon zoiets wat je een keer gedaan moet hebben… Voor deze weerapp maak ik gebruik van de xml-feed van buienradar.nl. Deze biedt de actuele weergegevens van een groot aantal weerstations in Nederland. Omdat ik zelf in Rotterdam woon en ik het eenvoudig wilde houden, gebruik ik enkel de gegevens van meetstation Rotterdam. De gegevens worden elke 10 minuten geüpdatet.

Data uitwisselen

Dus dan heb je de weerdata van ieder gegeven moment; dan is een logische volgende stap om deze data op te slaan om daar later weer leuke dingen mee te doen. Meteen een leuke aanleiding om eens te kijken hoe een verbinding met een SQL database werkt en hoe je kunt schrijven en lezen naar en van zo’n database. Ook dit is een fluitje van een cent, maar je moet het een keer gedaan hebben. Zoals het nu is opgezet wordt ieder uur het weer van dat moment opgeslagen. Nu nog iets leuks bedenken om met die data te doen…

*

Contact

Wil je meer weten over wie ik ben, of wat ik kan? Of wil je kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen?

Vul onderstaand formuliertje in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.